ANKARA - Het parlement van Turkije doet donderdag een nieuwe poging een nieuwe president te kiezen. Dit hebben diverse Turkse tv-stations dinsdagavond gemeld op gezag van regeringspartij AKP.

Het Turkse constitutionele hof heeft de vorige week gehouden eerste stemronde dinsdag ongeldig verklaard. AKP-kandidaat Abdullah Gül behaalde vrijdag niet de vereiste meerderheid. Het hof stelde dinsdag vast dat ook het vereiste quorum niet aanwezig was.

De AKP wil nu nieuwe stemrondes houden op 3 mei en, indien nodig, 7, 11 en 15 mei, aldus een partijfunctionaris.

Premier Recep Tayyip Erdogan, die Gül had voorgedragen, maakte dinsdagavond bekend dat hij het parlement woensdag zal voorstellen om op 24 juni of 1 juli vervroegde parlementsverkiezingen te houden. De parlementsverkiezingen staan nu nog gepland voor 4 november. Ook wil de AKP dat het staatshoofd in de toekomst door het volk wordt gekozen en niet meer door het parlement.

Erdogan hoopt een einde te kunnen maken aan de politiek-institutionele crisis die Turkije teistert. Een groot deel van de bevolking en het leger zijn gekant tegen een mogelijk presidentschap van Gül. Die zou het seculiere karakter van de staat kunnen ondermijnen omdat hij voortkomt uit de politieke islam.

Het parlement zou Gül moeten aanstellen, voor een periode van zeven jaar, en dat mislukte vrijdag in een eerste stemronde. In de eerste twee stemrondes zijn 367 stemmen noodzakelijk; vanaf de derde ronde zijn 276 stemmen voldoende. De AKP heeft 352 zetels in het parlement. De oppositie en het bedrijfsleven willen graag nieuwe parlementsverkiezingen.