HILVERSUM - De Koninklijke Marechaussee is alsnog een onderzoek begonnen naar een schietpartij in Irak op 7 december 2003 waarbij Nederlandse mariniers waren betrokken. Aanleiding is een verklaring die een van de mariniers dinsdag heeft afgelegd bij de marechaussee. Deze getuige heeft gemeld dat er mogelijk slachtoffers zijn gevallen aan Iraakse zijde.

Het tv-programma NOVA heeft van meerdere betrokken mariniers gehoord dat er een of meer slachtoffers zijn gevallen maar daarover is niets terug te vinden in het officiële verslag, dat NOVA inzag.

De marechaussee doet in opdracht van het Openbaar Ministerie in Arnhem alsnog onderzoek naar de kwestie, zo bevestigde een woordvoerder van de marechaussee de berichtgeving in NOVA.

Op de bewuste dag reden zestien Nederlandse mariniers in vier jeeps van Al Khidr naar As Samawah. Vlak na vertrek menen zij dat zij onder vuur worden genomen vanuit een autowrak, 100 meter van de weg af. Ze schieten terug en vuren in vijf minuten tijd ruim 500 kogels af. Meerdere mariniers zien verderop mensen weg rennen naar een bedoeïnentent. Ze zien zeker één Irakees neergaan en een tweede vallen, waarna die wordt weggesleept.

De mariniers doorzoeken het wrak maar vinden er niets. "Er lag geen lijk, geen bloed, geen enkele huls en in het modderige zand was geen voetspoor te bekennen", meldde een getuige aan NOVA. Ze gaan niet naar de tent omdat ze dat te gevaarlijk vinden.

Slachtoffers

De mariniers staan onder leiding van twee sergeants. Eén meldt zich bij de commandant waarna rapport wordt opgemaakt. Daarin staat dat zij onder vuur kwamen te liggen, terugschoten en dat de doorzoeking niets opleverde. In het vertrouwelijke rapport staat niets over eventuele slachtoffers. De tweede sergeant spreekt de commandant pas drie dagen later en vraagt of nog gekeken is naar slachtoffers. De commandant zegt dat alles in orde is.

Hoogleraar militair recht Liesbeth Zegveld zei in NOVA dat een commandant de plicht heeft om actief en uitvoerig te onderzoeken wat er aan de hand was. Pas dan kun je naar de marechaussee gaan en hen informeren. Volgens haar zijn daar fouten gemaakt.

Een woordvoerder van de marechaussee stelde dinsdag dat er geen dode, geen gewonden en geen schade is gemeld. Dan is er geen sprake van strafbare feiten, waarna geen onderzoek volgt. Over de aard en de inhoud van het incident wil de woordvoerder verder niets zeggen.