MOSKOU/TALLINN - De door honderden jonge Russen belaagde ambassade van Estland in Moskou is dinsdag opnieuw met tomaten bekogeld. Een Rus betrad het ambassadeterrein, haalde de Estse vlag van de mast en scheurde hem in kleine stukjes.

De Russen zijn verbolgen over de verwijdering van een monument voor het Rode Leger uit het centrum van de Estse hoofdstad Tallinn.

De Estse minister van Buitenlandse Zaken, Urmas Paet, heeft de hulp van EU-voorzitter Duitsland ingeroepen om zijn ambassade in Rusland te ontzetten. Estland eist dat Rusland de veiligheid en bewegingsvrijheid van zijn diplomaten waarborgt. De Russen voor de ambassade lijken zich inmiddels met tenten en gaarkeukens voor te bereiden op een lange 'belegering'.

Voor Rusland is het verplaatste beeld een symbool voor de opofferingsvolle strijd tegen het fascisme tijdens de Tweede Wereldoorlog. Voor de Esten symboliseert het beeld de Sovjetbezetting die daarop volgde.

Estland kent een grote Russische minderheid. Etnisch Russische jongeren betoogden vorige week tegen de verplaatsing van het beeld. Daarbij vielen een dode en 156 gewonden. Tijdens 1 meivieringen in Rusland werd dinsdag een boycot van Estse producten geëist.