ANKARA - Het Turkse constitutionele hof in Ankara heeft dinsdag de eerste ronde van de controversiële presidentsverkiezingen in het parlement ongeldig verklaard. Daarmee is de crisis in het land verder verscherpt. De oppositie in het parlement was naar het hof gestapt.

Turkije is volledig in de greep van een steeds diepere crisis over de voordracht van premier Recep Tayyip Erdogan om minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Gül per 16 mei de seculiere Ahmet Necdet Sezer te laten opvolgen als president.

Veel Turken, en ook de machtige Turkse strijdkrachten, zien Gül helemaal niet zitten omdat de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK) van Erdogan en Gül wortels heeft in de politieke islam. Ze vrezen dat Gül zijn toch vooral ceremoniële post zal misbruiken om het wereldse, seculiere karakter van Turkije aan te tasten.

Gelijk

Het parlement moet Gül aanstellen en dat mislukte vrijdag in een eerste stemronde. Gül kwam een paar stemmen te kort. Bij de stemming was ook minder dan tweederde van het aantal parlementariërs aanwezig en daarmee zou ronde niet geldig zijn geweest, aldus de oppositie. Ze kreeg gelijk van het hof, dat een bindende uitspraak deed waartegen geen beroep mogelijk is.

Scenario

Er waren op het moment van de stemming 361 parlementsleden aanwezig en dat hadden er 367 moeten zijn. De AK kan nu een nieuwe kandidaat naar voren schuiven, maar een waarschijnlijke scenario is dat Erdogan de verkiezingen uitstelt en vervroegde (parlements)verkiezingen uitschrijft om zo een nieuw en ruim mandaat van de kiezers te krijgen.

Het beleid van de gematigd islamitische AK is overigens populair. Het is de verwachting dat de AK eerst zal pogen de kandidatuur van Gül op enigerlei wijze te handhaven.