PARIJS - De Franse extreemrechtse leider Jean-Marie Le Pen heeft zijn aanhangers dinsdag opgroepen om zondag "massaal" niet te gaan stemmen bij de tweede en beslissende ronde van de presidentsverkiezingen in Frankrijk. Zowel de conservatief Nicolas Sarkozy als de socialiste Ségolène Royal zijn volgens hem ongeschikt voor het hoogste ambt.

"Er zijn twee kandidaten die beiden partijen en beleid vertegenwoordigen die Frankrijk in de afgelopen dertig jaar op de rand van de politieke, economische, culturele en morele afgrond hebben gebracht", zei de 78-jarige Le Pen tegen duizenden aanhangers in Parijs.

Teleurstellend resultaat

Le Pen kreeg in de eerste ronde op 22 april 10,44 procent van de stemmers achter zich en werd daarmee vierde. Dat was een teleurstellend resultaat in vergelijking met vijf jaar geleden, toen hij tot ieders verrassing doordrong tot de tweede ronde.

Vermoedelijk heeft Sarkozy, die soms nog hardere taal over immigranten en criminaliteit bezigt dan Le Pen, nu al in de eerste ronde veel stemmen van de extreemrechtse leider afgesnoept.

Gevolgen

Het is onduidelijk wat de gevolgen van de oproep van Le Pen voor de verkiezingsstrijd zullen zijn. Uit een maandag gepubliceerde peiling bleek dat 89 procent van de mensen die op Le Pen heeft gestemd, zondag voor Sarkozy zou kiezen.

Een deel van die stemmen gaat nu mogelijk verloren voor Sarkozy. Maar de conservatieve voorman leek bevreesd voor een openlijke steunbetuiging van Le Pen. Veel kiezers in het midden, waar de slag om wordt geleverd, zouden dan mogelijk voor Royal kiezen.