WILLEMSTAD - Sinds de introductie van de controles voor de vlucht op de Curaçaose luchthaven Hato zijn meer dan 7000 passagiers geweigerd op de vluchten naar Amsterdam. Vanaf 15 april vorig jaar tot en met januari dit jaar hebben 7129 passagiers op de vluchten van KLM en Dutch Caribbean Airlines (DCA) een negatief reisadvies gekregen.

Dat heeft gezaghebber van Curaçao, Lisa Richards-Dindial, woensdag bevestigd. In 65 procent van de gevallen betrof het Curaçaoënaars tussen de 16 en 35 jaar. De gezaghebber wijst op de enorme omvang van het drugssmokkelprobleem en op de noodzaak dat serieus aan te pakken.

De gezaghebber is het niet eens met de argumentatie van enkele politici dat de Antillen bezig zijn de stoep van Nederland schoon te vegen. "Daar gaat het niet om. We hebben het hier over onze eigen jongeren die hun leven in gevaar brengen. Wij moeten hen beschermen," vindt zij.

De gezaghebber kan nog niet zeggen op welke dag de bodyscanner precies in werking wordt gesteld. Dinsdag werd besloten dat het apparaat, waarmee personen die verdacht worden van het slikken van cocaïnebolletjes kunnen worden doorgelicht, zo spoedig mogelijk in gebruik wordt genomen.

De bodyscanner wordt ingezet op de luchthaven. De bedoeling is dat personen die menen ten onrechte geweigerd te zijn op de vlucht naar Amsterdam, hun onschuld kunnen bewijzen door vrijwillig een foto te laten maken. Als de röntgenfoto uitwijst dat er geen drugsbolletjes zijn geslikt, kunnen de passagiers alsnog met de vlucht mee.