DELFT - De bewijzen tegen Irak die de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell woensdagmiddag presenteert, komen voor een groot deel van satellieten. Onder meer satellietfoto's moeten andere landen overtuigen dat Bagdad nog steeds massavernietigingswapens heeft.

Met de satellieten, die in equatoriale banen op een hoogte van 36.000 kilometer om de aarde draaien, zijn prima opnamen van Irak te maken, aldus hoogleraar ruimtevaarttechniek K. Wakker van de Technische Universiteit Delft. Hij stelt dat dergelijke satellieten dan ook in staat moeten zijn continu beelden van Irak te leveren.

"Maar het nadeel is dat die geostationaire satellieten op grote hoogte staan, waardoor de resolutie van de foto's beperkt is. Kleine details kunnen daardoor niet worden waargenomen." Satellieten die in lagere banen rond de aarde draaien, op zo'n drie- tot achthonderd kilometer hoogte, kunnen veel meer waarnemen, aldus Wakker.

"Op het gebied van spionage ben ik een leek, maar ik denk dat inlichtingendiensten primair details willen zien. Zo is het mogelijk om nummerborden van auto's waar te nemen, hoewel ik niet denk dat ze kunnen zien wat er op die borden staat." Volgens Wakker is het mogelijk om een dergelijke satelliet bijvoorbeeld Irak twee tot drie keer per dag te laten bestrijken.

Infrarood

Het maken van foto's hoeft zich niet tot overdag te beperken. Voor infrarood opnamen heeft de nacht soms zelfs de voorkeur. "Met infrarood kunnen snel zaken worden opgespoord die energie uitstralen."

Op dit moment bewegen honderden satellieten om de aarde. Sommigen hebben militaire doeleinden, anderen zijn er voor telecommunicatie of voor het doorgeven van televisiesignalen. Ook hebben enkele bedrijven de commerciële kracht van satellietbeelden ontdekt. De Amerikaanse overheid koopt regelmatig beelden van hen. Zo kocht ze tijdens de oorlog in Afghanistan alle foto's op die Space Imaging van het land maakte.