ISTANBUL - Bij demonstraties voor de Dag van de Arbeid in de Turkse stad Istanbul zijn dinsdag zeker zevenhonderd aanhoudingen verricht. Onder de arrestanten zijn enkele vakbondsleiders, meldde de politie van de stad. De Turkse zender NTV sprak van negenhonderd arrestaties. Eén persoon zou ernstig gewond zijn geraakt.

Bekijk video

De politie greep in met traansgas en waterkannonnen toen een van de betogingen zich naar het centrale Taksim-plein verplaatste, hoewel de autoriteiten dat nadrukkelijk hadden verboden. Het verkeer in de miljoenenstad raakte volledig verlamd, omdat de politie wegen, veerboten en metrolijnen afsloot in een poging de demonstraties tot staan te dwingen.

Op het Taksim-plein in het Europese gedeelte van Istanbul kwamen 30 jaar geleden 34 mensen om het leven toen een schutter het vuur opende op een demonstrerende menigte. De autoriteiten hadden een aantal vakbondsleiders dinsdag toestemming gegeven om rode anjers te leggen op de bewuste plek.

Wapens

Toen het plein vervolgens volstroomde met honderden demonstranten greep de politie in. In de wijken rondom het plein kwam het vervolgens tot flinke ongeregeldheden waarbij onder meer molotovcocktails naar de politie werden gegooid en auto's in brand werden gestoken. Volgens de politie hadden demonstranten ook wapens bij zich.

Ongeveer 17.000 agenten waren op de been om de demonstranten in Istanbul in toom te houden. Een andere grote betoging op het Kadikoy-plein in het Aziatische deel van de stad verliep zonder noemenswaardige incidenten.

Alert

De Turkse autoriteiten zijn dit jaar extra alert tijdens de 1 mei-viering vanwege de politieke spanningen in het land. De legertop heeft impliciet gedreigd met ingrijpen als premier Recep Tayyip Erdogan vasthoudt aan zijn voordracht van zijn minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Gül voor het presidentschap.