BAGDAD - De leider van de terreurbeweging al-Qaeda in Irak, Abu Ayyub al-Masri, is dinsdag om het leven gekomen door gevechten tussen militanten onderling ten noorden van de Iraakse hoofdstad Bagdad. Dat heeft het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken gemeld.

Bekijk video

"We hebben duidelijke inlichtingen dat al-Masri vandaag is gedood", aldus brigade-generaal Abdul Kareem Khalaf. Het Amerikaanse leger heeft het bericht nog niet bevestigd. De Amerikanen hadden een premie van 5 miljoen dollar op zijn hoofd gezet.

Vergissing

In oktober was al-Masri ook al voor dood verklaard, maar dat bleek een vergissing. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zoekt op dit moment een bevestiging. Zijn lijk is nog niet gevonden.

De Egyptenaar al-Masri, ook bekend als Abu Hamza al-Muhajir, nam in juni 2006 het leiderschap van de soennitisch-islamitische terreurbeweging over na de dood van Abu Musab al-Zarqawi. De Jordaanse terroristenleider kwam in juni 2006 om bij een Amerikaanse luchtaanval.

Vijandschap

De laatste tijd is sprake van toenemende vijandschap tussen strijders van al-Qaeda en leden van andere soennitische opstandelingengroepen. Vooral de willekeurige moordpartijen van al-Qaeda zouden andere bewegingen een doorn in het oog zijn.

Al-Qaeda in Irak is waarschijnlijk verantwoordelijk voor het meeste geweld tegen vooral de sjiitische meerderheid in het land. De organisatie zou onder meer achter de aanslag ruim een jaar geleden op een belangrijke sjiitische moskee in Samarra zitten, die tot een golf van sektarisch geweld leidde.