CASTRICUM - De strook olie van 6 kilometer lengte en 5 meter breed die dinsdag werd aangetroffen op de kust van Noord-Holland, is verdwenen. Volgens een woordvoerster van Rijkswaterstaat is de smurrie door de vloed terug in zee gezogen.

Een klein deel van de olie is waarschijnlijk aangespoeld op de kust bij Katwijk, aldus Rijkswaterstaat. Ten noorden van IJmuiden is geen olie gevonden, maar naar het zuiden toe liggen nog wel wat plakken. Twee ploegen van Rijkswaterstaat zijn in Noord-Holland bezig met schoonmaken.

In Zeeland ruimen woensdag nog steeds ongeveer vijftig mensen olie op. Hier zijn nieuwe, kleine hoeveelheden van het goedje aangetroffen. De verwachting is nog steeds dat de schoonmaak donderdag kan worden afgerond.

Stranden

In Zuid-Holland zijn nog twintig mensen aan het werk op de stranden. Die hopen woensdag nog klaar te zijn. Rijkswaterstaat denkt dat de aangespoelde olie afkomstig is van het in Het Kanaal gezonken vrachtschip Tricolor.

Vogelopvang

Vogelopvangcentrum De Fûgelhelling in Ureterp vangt tweehonderd met olie besmeurde vogels uit België op. De vogels worden woensdagmiddag naar het vogelopvangcentrum gebracht, aldus H. Sinnema van het opvangcentrum.

De stichting Sea Alarm heeft De Fûgelhelling gevraagd om de vogelopvangcentra in Rotterdam en Haarlem bij te staan. "Het werd hen te veel dus hebben wij aangeboden te helpen. Zo is het werk beter verdeeld", aldus Sinnema.

Zo'n twintig medewerkers gaan de vogels de komende weken met de hand schoonmaken. "We kunnen ongeveer zes vogels per uur helpen", vertelt Sinnema.

In totaal zijn ruim 1500 vogels ten zuiden van Oostende aangespoeld. Het ministerie van LNV meldde dinsdag dat in totaal ruim 5000 met olie besmeurde vogels zijn aangespoeld op de Belgische en Nederlandse kust. Opvangcentra hebben gevraagd om meer geld.