AMSTERDAM - Vijf mannen die ervan werden verdacht met een zware bom een aanslag te willen plegen op een nachtclub, een elektriciteitscentrale of een winkelcentrum, zijn maandag door een rechtbank in Londen tot levenslang veroordeeld.

Het plan van de vijf was om de aanslag te plegen met een bom bestaande uit onder meer 590 kilo kunstmest. Twee verdachten werden vrijgesproken.

De rechtszaak van de verdachten heeft een jaar geduurd. Tijdens het proces kwam aan het licht dat de vijf banden hadden met zeker twee van de daders van de in 2005 gepleegde zelfmoordaanslagen in het openbaar vervoer in Londen en met andere personen die zijn gelieerd aan Al-Qaida. Bij de aanslagen in Londen vielen destijds 52 doden.

Verzoek

Omar Khyam, Anthony Garcia, Waheed Mahmood, Jawad Akbar en Salahuddin Amin komen misschien nooit meer op vrije voeten, zei de rechter. De eerste drie mannen kunnen over twintig jaar een verzoek tot voorwaardelijke invrijheidstelling indienen, Akbar en Amin over 17,5 jaar.

Nabeel Hussain en Shijah Mahmood werden vrijgesproken van samenzwering tot het veroorzaken van explosies. Alle zeven werden op 30 maart 2004 gearresteerd.

Kunstmestbende

Tijdens het proces bleek dat de Britse geheime dienst MI5 in het onderzoek naar de 'kunstmest-bende' een gesprek heeft onderschept van Mohammed Siddique Khan, een van de vier mannen die zichzelf op 7 juli 2005 zouden opblazen. Daarin gaf Khan aan van plan te zijn niet-moslims om te brengen.

Een jaar voor de dodelijke aanslagen werd in Khans auto apparatuur geplaatst om hem te kunnen volgen en MI5 kreeg meerdere malen informatie binnen over contacten die Khan had met andere radicale moslims.

Lijst

Op het moment dat de bende werd ingerekend stelden politie en MI5 lijsten op met aan de zeven verdachten gelieerde personen, die aan een dreigingsanalyse werden onderworpen. Khan en een toekomstige medepleger van de aanslagen in Londen, Shehzad Tanweer, werden ingedeeld bij de groep die in de gaten moest worden gehouden als daarvoor voldoende middelen beschikbaar waren - en kregen dus niet de hoogste prioriteit van de terreurbestrijders.

Al deze informatie mocht pas maandag naar buiten worden gebracht. Het hoofd van MI5, Jonathan Evans, liet in een schriftelijke verklaring weten dat de geheime dienst nooit over de capaciteit zal beschikken om een onderzoek in te stellen naar iedereen die op de een of andere manier bij schimmige plannen betrokken lijkt te zijn.

Getuige

Een Amerikaanse informant van de FBI, Mohammed Junaid Babar, trad tijdens het proces op als getuige. Hij zei dat Khyam, Khan en Tanweer contact hebben gehad met het vooraanstaande Al-Qaidalid Abdul al-Hadi al-Iraqi, die wordt vastgehouden in het detentiecentrum op de Amerikaanse marinebasis Guantanamo Bay.

Babar, zelf een voormalige radicale moslim, had al in 2004 de Amerikanen getipt dat Khan, die hij herkende op een wazige foto, contact zocht met leden van Al-Qaida.