ROTTERDAM - Honderden leerlingen van de Rotterdamse scholengemeenschap Maarten Luther zijn woensdagmiddag begonnen aan de stille tocht waarmee ze de doodgeschoten Sedar Soares herdenken.

Ruim duizend vooral jonge mensen liepen woensdagmiddag mee in een stille tocht ter nagedachtenis aan de doodgeschoten Sedar Soares. De tocht begon bij de Rotterdamse school van de 13-jarige jongen, scholengemeenschap Maarten Luther. In de stoet liepen voornamelijk leerlingen van de school mee.

Namens het gemeentebestuur namen de wethouders Van der Tak, Pastors en Van Sluis aan de tocht deel. Deelraadsvoorzitter Lockhorst vertegenwoordigde de deelgemeente Charlois.

Na een halfuur arriveerde de stoet bij het metrostation Slinge. Op het parkeerdek van het station werd de jongen zaterdagavond neergeschoten. Uit een auto die werd geraakt door sneeuwballen stapte een man die op de jongens schoot. Sedar werd geraakt, zijn vrienden doken op tijd weg. Zondag overleed Sedar in het Erasmus Medisch Centrum.

Op het parkeerdek werden bloemen neergelegd en toespraken gehouden. Klasgenoten van Sedar toonden zich erg emotioneel over de 'gruwelijke dood' van hun vriend.

Overleven

Volgens de algemeen directeur van de scholengemeenschap, D. Roodvoets, moet de stille tocht vooral als een protest en teken van medeleven worden gezien. Protest want "als dit de samenleving is, dan is het geen samenleven, maar overleven". "Zo'n samenleving willen we niet. Laten we beginnen met het creëren van een veilige school, als veilige plaats in een veilige omgeving. Laten we van daaruit aan een veilige stad werken."

Ze gaf ook een waarschuwing af. "Niet oog om oog, tand om tand." Op het moment dat de kinderen de meegebrachte bloemen wilden neerleggen, kwamen familieleden van de doodgeschoten jongen naar voren. Nadat zij enige tijd waren blijven staan, keerde de stoet terug naar school.