AMERSFOORT - Bijna een kwart van de Nederlanders die met astma kampen, heeft die ziekte slecht of zeer slecht onder controle. Dat blijkt uit een enquête onder leden van drie belangenverenigingen van astmapatiënten, waaraan 500 patiënten hebben meegewerkt.

De bevindingen zijn opmerkelijk, aangezien astma goed behandeld kan worden met medicijnen en therapie en door de levensstijl aan te passen.

Dinsdag is het Wereld Astma Dag en presenteert het Astma Fonds een eigen onderzoek naar hetzelfde onderwerp. Een woordvoerder van het fonds wilde de resultaten maandag nog niet vrijgeven, maar zei desgevraagd wel dat de conclusies vrijwel overeen komen met die van het onderzoek van de patiëntenverenigingen.

Medicatie

Astma-lijders die hun ziekte slecht of zeer slecht onder controle hebben, gebruiken regelmatig zware medicatie als prednison en ook inhalatiemedicatie om snel van de klachten af te komen.

Minstens een keer per jaar komen ze terecht in een noodsituatie waarbij ze de hulp moeten inroepen van de longarts, huisarts of eerste hulp.

Bestrijden

De genoemde groep astmalijders blijkt ook slecht op de hoogte van de mogelijkheden die er zijn om hun gezondheidsproblemen met de luchtwegen te bestrijden.

Volgens de enquête hebben zeven op de tien problematische astmapatiënten geen weet van de meest recente ontwikkelingen op bijvoorbeeld het gebied van medicatie.

Aanval

In Europa lijden 32 miljoen mensen aan astma en kampen 6 miljoen mensen met ernstige astma. In Nederland overlijden jaarlijks 63 patiënten aan een astma aanval.