JERUZALEM - De Israëlische premier Ehud Olmert, minister van Defensie Amir Peretz en de voormalige chefstaf van het leger Dan Halutz dragen de verantwoordelijkheid voor de mislukkingen van de Libanonoorlog van augustus vorig jaar.

Dat staat in een maandag openbaar gemaakt interim-rapport van een regeringscommissie die de oorlog onderzoekt.

Commissievoorzitter Eliahu Winograd stelt dat er "ernstige fouten" zijn gemaakt tijdens de 34 dagen durende strijd met de Libanese beweging Hezbollah.

Overhaast

Volgens de commissie werd het besluit om ten strijde te trekken overhaast genomen en ontbrak een weloverwogen plan. Het conflict kostte circa 1200 Libanezen en 160 Israëli's het leven.

Premier Olmert toonde volgens Winograd een "ernstig gebrek aan inzicht, verantwoordelijkheid en omzichtigheid". Zijn doelstellingen waren te ambitieus en onmogelijk tot een goed einde te brengen, zei hij.

Nauw

Bovendien vertrouwde de premier veel te veel op het oordeel van de legertop en consulteerde hij geen externe deskundigen. Het interim-rapport brengt de onpopulaire Olmert verder in het nauw.

Zijn kabinet kan volgens peilingen nog maar op steun van 3 procent van de bevolking rekenen. De commissie roept echter niet op tot het aftreden van Olmert.

Opstappen

De premier heeft ook al laten weten niet aan opstappen te denken. Olmert heeft beloofd de aanbevelingen van de commissie uit te voeren.

Ook minister van Defensie Peretz wordt onder ernstig vuur genomen. Die "faalde in het uitvoeren van zijn functie".

Leger

Hij vroeg het leger niet naar operationele plannen en was niet op de hoogte van de staat van de strijdkrachten. Chefstaf Halutz, die al is afgetreden, reageerde "impulsief" en stelde de politiek niet op de hoogte van de tekortkomingen van het leger.