AMSTERDAM - Volgens organisator Arthur Pronk was de Haagse koninginnenach een groot succes: " Er hangt een opvallend relaxte sfeer", zei hij maandagochtend. In Den Haag zijn ruim 225.000 mensen op de feestnacht afgekomen.

Dat zijn zo'n 35.000 mensen meer dan vorig jaar, toen het veel kouder was.

Voor zover bekend bij de organisatie zijn er geen opstootjes geweest. De politie bevestigt dat er geen noemenswaardige incidenten zijn geweest. In totaal hield de politie 53 personen aan voor zaken als belediging, mishandeling en baldadigheid. Veertien daarvan werden in de loop van de nacht met een proces-verbaal in vrijheid gesteld.

Feest

Toch gingen veel feestgangers flink tekeer, maar dan op de maat van de muziek: "Tijdens het optreden van de Freestylers bij het wijnhavenpodium ging onwijs het dak eraf", aldus de organisator, "en ook bij C-mon & Kypski ging het publiek helemaal los."

Extreem druk

Ook de Koninginnenacht in Eindhoven is feestelijk verlopen. Wel was het volgens de politie zondagavond extreem druk in de stad, maar de feestelijkheden zijn rustig en sfeervol verlopen.

Hoeveel mensen in de Lichtstad de nacht voor Koninginnedag en/of het kampioenschap van PSV hebben gevierd, kon de politie maandag niet zeggen.

Incidenten

Er hebben zich in Eindhoven geen grote incidenten voorgedaan, aldus de politie. In totaal zijn 36 aanhoudingen verricht, voor kleine vergrijpen. Maandagmiddag zaten nog zes mensen vast, op verdenking van mishandeling.

Volgens een woordvoerster van de organisatie CityDynamiek waren veel meer feestvierders in de stad dan andere jaren tijdens de Koninginnenacht. "Normaal zijn dat er ongeveer 75.000.

PSV

Hoeveel mensen er dit jaar waren is niet te zeggen, maar het is duidelijk dat het landskampioenschap van PSV en het mooie weer heel veel extra mensen op de been hebben gebracht."

Arnhem

In Arnhem en in Ede is de nacht niet zo gladjes verlopen. De politie heeft op de Korenmarkt in Arnhem negen mensen aangehouden, onder meer omdat die agenten uitscholden en in het gezicht sloegen.

Twee mannen uit Oploo en een man uit Ede gooiden in de vroege maandagochtend met vuilniszakken op de Korenmarkt. Toen politieagenten hen sommeerden daarmee op te houden, sloeg een van hen een agent in het gezicht. Even daarvoor schold een 21-jarige Nijmegenaar de politie zonder aanleiding uit.

Ede

In Ede trad de politie ook op tegen feestvierders. Een 17-jarige Edenaar sloeg een agent, nadat hij hem eerst had uitgescholden. Een 18-jarige plaatsgenoot kreeg een proces-verbaal toen hij voor de ogen van politiemensen met stenen gooide.