LONDEN - Vijf Britse moslims die aanslagen in Groot-Brittannië wilden plegen, zijn maandag door een rechtbank in Londen veroordeeld tot levenslange gevangenisstraffen.

Dat hebben Britse media gemeld. De mannen wilden met bommen aanslagen plegen die mogelijk het leven van honderden mensen zouden hebben geëist.

De leider van de groep had naar eigen zeggen contact met al-Qaeda-leiders. Ook is deze Omar Khyam gezien met de daders van de bloedige aanslagen op het openbaar vervoer van Londen in 2005.

"Jij hebt dit land, dat je alle kansen bood, verraden", stelde de rechtbank.

Strafvermindering

De veroordeelden komen pas na 35 tot veertig jaar in aanmerking voor strafvermindering. Anderen mogen pas over minimaal 35 jaar worden vrijgelaten, oordeelde de rechtbank.

"Sommigen van jullie of allen zullen mogelijk nooit vrijgelaten worden", luidde het oordeel. De rechtbank sprak van "wrede, gewetenloze" mensen.

Explosieven

De vijf werden in 2004 opgepakt. Zij waren van plan van 600 kilo kunstmest explosieven te maken en mogelijk slechts enkele dagen verwijderd van de voorgenomen aanslagen op onder andere winkelcentra, een nachtclub of gasleidingen. De rechtbank sprak twee andere verdachten vrij.

Voor het zover kwam, waren de Britse veiligheidsdiensten enkele leden van de groep op het spoor gekomen. Ook werden zij getipt door de eigenaar van het pand waar de kunstmest was opgeslagen.

Materiaal

Vervolgens verving de politie materiaal door een ongevaarlijk goedje en arresteerde de verdachten.

Uit pas maandag vrijgegeven stukken uit dit proces blijkt ook dat de Britse inlichtingendienst MI5 twee daders van de bloedige aanslagen van 7 juli 2005 al een jaar volgde en afluisterde.

De 26-jarige Khyam had contact met de twee aanslagplegers. De agenten dachten dat dit duo geen onmiddellijk gevaar op zou leveren.

Nieuws

Het nieuws uit de rechtszaak, waarover media tot nog toe niet mochten berichten, brengt de Britse opsporingsdiensten opnieuw in verlegenheid. Enkele overlevenden reageerden verbijsterd bij het besef dat de aanslagen mogelijk voorkomen hadden kunnen worden.

"Zij hadden hen in de palm van hun hand en kozen ervoor om ze te laten gaan", aldus een van de passagiers die uit een van de verwoeste metrostellen wist te ontsnappen.

Voorkomen

De rechtbank bedankte de inlichtingendienst evenwel voor hun werk. Ook minister van Binnenlandse Zaken John Reid prees de veiligheidsdiensten maandag. Door hun werk is "een grote terroristische aanval voorkomen", aldus de bewindsman.

Het ging om een van de langste rechtszaken in de Britse geschiedenis, aldus de omroep BBC. Het proces begon meer dan een jaar geleden.