KABUL - Door Amerikanen geleide buitenlandse troepen en Afghaanse militairen hebben de afgelopen dagen 136 Taliban-strijders gedood tijdens gevechten in het westen van Afghanistan. Dat heeft de internationale coalitiemacht maandag laten weten.

De gevechten vonden plaats in de Zerkoh-vallei in het district Shindand in de provincie Herat. De coalitietroepen en de Afghanen namen zondag 14 uur lang posities van de Taliban onder vuur vanaf de grond en vanuit de lucht. Zij vernietigden zeven stellingen van de moslimfundamentalisten en doodden 87 opstandelingen.

Leiders

In een ander deel van de vallei kwamen vrijdag al 49 Taliban-strijders om tijdens gevechten met buitenlandse eenheden en het Afghaanse leger. Onder de doden zouden twee lokale Taliban-leiders zijn. Ook een Amerikaanse militair kwam om.

Duizenden mensen bestormden maandag overheidsgebouwen in de plaats Shindand uit protest tegen het optreden van de buitenlandse en Afghaanse militairen. Volgens de demonstranten zijn veel onschuldige burgers omgekomen bij het offensief. Tijdens de ongeregeldheden waren schoten te horen.

Herat, dat grenst aan Iran, gold tot voor kort als een relatief veilig gebied in Afghanistan. Dit in tegenstelling tot het zuiden en oosten van het land, waar de Taliban al langer zeer actief zijn.