RIJSWIJK - Nederland heeft maandag onder een stralende zon Koninginnedag gevierd. Ook de meeste 'koninginnenachten' verliepen over het algemeen rustig.

Bekijk video: Museumplein in Amsterdam druk bezocht

Bekijk video: Gezellige koninginnedag met prachtig weer

Bekijk video: Drukke Koninginnedag voor EHBO-posten

Bekijk video: Buitenlandse toeristen genieten met Koninginnedag

Koningin Beatrix bezocht met haar familie de Brabantse plaatsen Woudrichem en Den Bosch, waar zij werden getrakteerd op vele optredens, demonstraties en lekkernijen. Prinses Máxima, die onlangs is bevallen, werd gemist.

In Woudrichem stonden enkele duizenden mensen langs de route; in Den Bosch waren ruim 60.000 belangstellenden afgekomen op het koninklijke bezoek. De politie sprak over een dag zonder incidenten.

Amsterdam

Ook in Amsterdam, waar volgens de politie 500.000 mensen op de been waren, verliepen de festiviteiten tot het avonduur zonder ongeregeldheden.

Dat is flink meer dan de circa 350.000 van vorig jaar. Op het hoogtepunt stond het hele Museumplein vol.

De politie arresteerde alles bij elkaar ruim honderd mensen, niet meer dan in een doorsnee weekend.

Trein

De Nederlandse Spoorwegen vervoerden in totaal circa 215.000 feestvierders per trein naar de stad, 15.000 meer dan in 2006. Vooral tussen 11.00 en 13.00 gingen veel mensen met de trein naar Amsterdam. Om 16.00 keerden de eerste bezoekers weer huiswaarts.

De meeste reizigers hebben zich aan het advies van de NS gehouden om uit te stappen op de stations Amstel of Zuid/WTC en vanaf daar de metro of bus te nemen naar het centrum.

Het Centraal Station is vanwege bouwwerkzaamheden een grote bouwput, het station kan daardoor minder reizigers verwerken. Treinreizigers kunnen met de zogeheten Oranjeretour gratis gebruik maken van het openbaar vervoer in de stad.

Museumplein

Rond 18.00 uur waren circa 80.000 mensen aanwezig bij het feest van Radio 538 op het Museumplein. Daarmee was het plein helemaal vol, aldus een woordvoerder van de radiozender.

In totaal hadden tot dat tijdstip tussen de 190.000 en 200.000 feestvierders een bezoekje gebracht aan het evenement. Gerard Joling, Ilse de Lange, Krezip en Van Dik Hout treden er op. Het feest begon om 12.00 uur en eindigt om 22.00 uur met een show van dj Tiësto.

Vrijmarkten

Ook in de rest van de stad vinden tientallen concerten, feesten en andere activiteiten plaats. Daarbij speelde het uitzonderlijk mooie weer een grote rol.

Van 06.00 uur tot 20.00 uur mochten mensen hun oude spullen verkopen op een van de vrijmarkten. Ook in andere steden, ondermeer Utrecht, zijn veel straten en pleinen vandaag gevuld met vrijmarkten.

Bezoek

De koninklijke familie bezocht eerder vandaag de gemeentes Woudrichem en Den Bosch. Het gezelschap kwam om kwart voor tien, per helikopter aan in Woudrichem.

Daar vond onder meer een boerenbruiloft plaats. Een stel dat graag op Koninginnedag wil trouwen, kreeg daartoe de gelegenheid.

Huwelijk

Eerst gaven bruid en bruidegom elkaar op het gemeentehuis officieel het jawoord, later mochten ze het tijdens het koninklijk bezoek nog eens overdoen. Kroonprins Willem Alexander reikte het kersverse bruidspaar de ringen aan.

Een woordvoerder van de politie liet maandagmiddag weten dat zich in Woudrichem geen incidenten hebben voorgedaan tijdens het bezoek.

Den Bosch

Na Woudrichem was het de beurt aan Den Bosch. Frederik Hendrik kwam hier in vol ornaat tot leven en leidde de koningin en haar familie weer de wereld van Jeroen Bosch, de grootste zoon van de stad, in. Ook was er aandacht voor Den Bosch als carnavalsstad.