UTRECHT - Honderden kraampjes met tweedehands spullen, duizenden mensen op de been en veel eten en drinken. En natuurlijk de traditionele verkeerschaos, veroorzaakt door vrijmarktverkopers die zo snel mogelijk met hun waar een goede plek willen bezetten.

Op de dag voor koninginnedag is de jaarlijkse vrijmarkt in Utrecht rond 18.00 uur weer losgebarsten.

Vergunning

Het noordelijk deel van de Utrechtse binnenstad is tot en met maandag 18.00 uur het domein van honderden particulieren, die overtollige spullen te koop aanbieden. Ook zijn er commerciële handelaren; zeker 150 ondernemers hebben een vergunning gekregen van de gemeente.

Lawaai

Tussen 01.00 en 10.00 uur 's nachts moet het stil zijn, al gaat de verkoop gewoon door. Versterkte muziek is verboden, aggregaten moeten uit en de politie let extra op buitensporig lawaai. Ook is de politie attent op wildplassers. Overdag zijn er circa honderd agenten op de been, in de nachtelijke uren ongeveer 150.

Vorig jaar was het door het regenachtige weer relatief rustig op de vrijmarkt. Aantallen van 300.000 tot 400.000 bezoekers werden niet gehaald, in tegenstelling tot andere jaren. Ook was het aantal incidenten laag. De politie arresteerde in 2006 45 mensen, onder meer voor wildplassen, mishandeling en het niet voldoen aan bevelen van de politie. Dit jaar rekent de gemeente op ongeveer 300.000 bezoekers.

Den Haag

In Den Haag is zondagavond het feestgedruis op gang gekomen. Wethouder Frits Huffnagel heeft rond 19.00 uur in de Anton Philipszaal aan het Spui 'Koninginnenach' officieel geopend.

De organisatie verwacht tijdens de 18e editie van het muziekfestijn ruim 200.000 bezoekers. "Vorig jaar was het 2 graden, dat is nu wel anders", zei een woordvoerder.

Op het podium op het Spuiplein staan achtereenvolgens de Groningse band I.O.S. (IsOokSchitterend), Idols-winnar Boris, Los Lobos bekend van de wereldhit La Bamba en de Spaanse band Zulu geprogrammeerd. De laatste deuntjes zullen om 1.45 uur op de verschillende podia in de stad geblazen worden. Iedereen die dan nog niet genoeg gefeest heeft, kan zich storten in het Haagse nachtleven.

Amsterdam

Koninginnenacht in Amsterdam verloopt zondagavond rustig. Volgens een politiewoordvoerder hangt er een "goede sfeer" en is het "een prima avond". Precieze bezoekersaantallen kon hij niet geven, maar het is "gezellig druk", aldus de zegsman. Door het mooie weer waren er ook overdag al veel mensen in de stad. Die drukte hield 's avonds aan.

Sinds 19.00 uur zijn er enkele tientallen feesten en optredens in cafés en op buitenpodia. Veel horecazaken hebben taps op straat gezet. Om 01.00 uur moeten optredens buiten stoppen. Ook mag er dan geen bier meer uit de buitentaps komen. Binnen gaan de feesten wel gewoon door.

De vrijmarkt op Koninginnedag begint om 06.00 uur. Verder zijn er in de hele stad feesten, concerten en andere activiteiten. Naar verwachting vieren honderdduizenden mensen maandag feest in de hoofdstad.