KABUL/PARIJS - De begin april in Zuid-Afghanistan ontvoerde Française Céline Cordelier is terug in Frankrijk. De Franse ambassade in Kabul, heeft dat zondag bevestigd. Zaterdag werd Cordelier door haar ontvoerders, die tot de extremistische Taliban behoren, 'om humantaire redenen' vrijgelaten.

De Franse autoriteiten noemden zondag pas de achternaam van de ontvoerde vrouw. Ze benaderen de zaak uiterst discreet. Dezelfde ontvoerders houden nog een Fransman vast. Cordelier is na haar vrijlating in Afghanistan kennelijk vergezeld door Fransen. Waar in Frankrijk Cordelier naartoe is, is niet bekendgemaakt.

Cordelier is een jonge medewerkster van een kleine hulporganisatie, Terre d' Enfance en zou ernstig verzwakt zijn. Ze werd met een andere Fransman, Eric genaamd, en drie Afghaanse medewerkers op 3 april ontvoerd.

De ontvoerders hebben geëist dat Frankrijk zijn troepen, ongeveer duizend man, uit Afghanistan terugtrekt. De Taliban gaven Frankrijk op 20 april nog een week de tijd zijn militairen uit Afghanistan te halen.

Deze deadline is zaterdag met een week verlengd, aldus de zegsman van de Taliban. Vrijdag liet de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Philippe Douste-Blazy, weten dat zijn land niet de roeping voelt om lange tijd in Afghanistan te blijven.