LONDEN - In zeker 35 hoofdsteden in de hele wereld staan voor zondag uiteenlopende activiteiten op het programma om aandacht te vragen voor het geweld in de Sudanese regio Darfur. Het is zondag vier jaar geleden dat in Darfur de eerste gewelddadigheden begonnen.

In Darfur zijn sinds 2003 volgens ramingen van de Verenigde Naties naar schatting 200.000 mensen om het leven gekomen. Circa 2,5 miljoen zwarte inwoners zijn van huis en haard verdreven door de Arabische Janjaweed-milities die gesteund zouden worden door de regering in Khartum.

De organisatoren van de dag voor Darfur willen dat de internationale gemeenschap meer inspanningen levert ter bescherming van de bevolking van Darfur. Onder de activiteiten van zondag zijn een betoging in Londen tegenover de ambtswoning van premier Tony Blair en een mars door Rome naar het Colosseum, aldus de BBC. Verder is er een demonstratie voor de Sudanese ambassade in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja en wordt op een cultureel evenement in de Egyptische hoofdstad Caïro een documentaire getoond, waarin slachtoffers van het geweld hun verhaal doen.