CANTERBURY - Het zuiden van Engeland is zaterdag opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 4,3 op de schaal van Richter. Volgens de omroepen BBC en Sky News zaterdagavond zijn tientallen huizen in delen van het graafschap Kent voorlopig - en wellicht zelfs permanent - onbewoonbaar.

Bekijk video

De grootste schade was in de plaats Folkestone.

Aardbevingen van enige betekenis komen zelden voor op de Britse Eilanden. Het was de zwaarste sinds een beving in 2002 in het midden-westen van Engeland.

Epicentrum

Het epicentrum lag ditmaal in zee, op ongeveer 12 kilometer voor de kust van Dover. In deze regio zijn vaker aardbevingen geweest.

Op verscheidene plekken viel de stroom- en de gasvoorziening uit en politie en brandweer werden overspoeld met telefoontjes.

Zaterdagavond waren de meeste problemen verholpen.

Breuklijn

De autoriteiten in Hampshire, zeker 240 kilometer van de getroffen regio, maakten zaterdag melding van een honderden meters lange en ongeveer 15 centimeter brede breuklijn in een klif aan zee.

Deze is mogelijk veroorzaakt door de beving, alhoewel geologen zaterdagavond op de Britse televisie niet direct een verband wilden leggen.