ORANJESTAD - Justitie in Aruba heeft in het begin van de zaterdagmiddag (lokale tijd) de huiszoeking afgerond in het ouderlijk huis van Joran van der Sloot, die verdachte is in de zaak-Holloway. Dat heeft het Openbaar Ministerie van Aruba meegedeeld.

Forensisch technische experts uit Nederland zochten sinds vrijdag in de woning in het Arubaanse district Noord naar mogelijke sporen op het perceel. Met shovels en metalen stangen is ook de tuin in de directe omgeving van het huis deels omgeploegd.

Getuigenis

De daar aanwezige Amerikaanse journalisten van onder meer Fox en CBS, spraken het vermoeden uit dat het lichaam van de vermiste Amerikaanse tiener in de tuin te vinden zou zijn. Dat is volgens de nieuwszenders gebaseerd op de anonieme getuigenis van een man die zou weten waar Holloway is begraven.

Volgens justitie in Aruba is er niettemin geen 'stoffelijk overschot' aangetroffen tijdens de huiszoeking. Meer informatie erover wil het Openbaar Ministerie verder niet geven.

De huiszoeking in Aruba had niets te maken met het recent verschenen boek van Joran van der Sloot en was al geruime tijd gepland door justitie.

Vader

Paul van der Sloot, de vader van Joran, liet zaterdagavond in het tv-programma Nova weten de huiszoeking 'onbegrijpelijk' te vinden. Volgens hem hebben politiemensen brieven en dagboeken van hem en zijn vrouw Anita voor onderzoek in beslag genomen.

Over het recent uitgebrachte boek van Joran zei hij: "Het schrijven van dat boek was voor Joran een verwerkingsproces. Hij kan de zaak hierdoor nu achter zich laten."

Twee jaar

Inmiddels is Aruba al bijna twee jaar met de zaak-Holloway opgescheept. Het 18-jarige Amerikaanse meisje verdween na een avondje stappen op 30 mei 2005 met drie jongens de nacht in. Ze werd daarna nooit meer teruggevonden.

De politie arresteerde sinds de verdwijning tien mensen, maar die zijn allemaal weer vrijgelaten. Ook Van der Sloot is vrij, hoewel hij wel verdachte blijft.