JERUZALEM - Een maandag te verschijnen rapport over de omstreden wijze waarop Israël afgelopen zomer ten strijde trok tegen de radicale Hezbollah-beweging in Zuid-Libanon, zal niet oproepen tot het vertrek van de Israëlische premier Ehud Olmert.

Dat berichtte de Israëlische omroep '10', die zegt te beschikken over een kopie van het zogeheten Winograd-rapport.

In het rapport worden wel kritische noten gekraakt over Olmert, die vooral overhaast en zonder een goed plan Israël naar een oorlog voerde, waarbij hij de regie vervolgens te veel uit handen gaf.

Eer

Volgens Israëlische media hebben medewerkers van Olmert zaterdagavond gezegd dat de premier ook niet de eer aan zichzelf zal houden en zal vertrekken.

Veel Israëliërs beschouwen de strijd in Libanon tegen de radicale sjiitische beweging Hezbollah als mislukt. Tijdens de oorlog, die ruim een maand duurde, kwamen 160 Israëliërs om en 1200 Libanezen, voornamelijk burgers.

Het leger slaagde er echter niet in raketbeschietingen vanuit Libanon te stoppen en twee door Hezbollah ontvoerde militairen vrij te krijgen.

Voorbereidingen

Volgens een militaire commissie, die al eerder een rapport uitbracht, waren de voorbereidingen op het conflict onder de maat.

Zo werd te laat begonnen met het oproepen van reservisten, en duurde het te lang voordat Israël verklaarde in staat van oorlog te zijn. Ook in de coördinatie van de oorlog ging veel mis. De legertop onderkende bijvoorbeeld veel te laat de dreiging van de korteafstandsraketten van Hezbollah.

Als gevolg van de kritiek op de militaire uitvoering diende de Israëlische generaal Dan Halutz begin dit jaar zijn ontslag in als chefstaf van de strijdkrachten.

Ervaring

Minister van Defensie Amir Peretz, pas kort in dienst toen de oorlog begon, krijgt van de commissie ook kritiek, vooral op zijn gebrek aan ervaring. Maar ook Peretz zal volgens enkele media in de Joodse staat het veld niet gaan ruimen.

Andere bronnen zeggen juist dat Peretz zijn portefeuille zal inruilen voor die van Financiën, een switch die niet zal worden toegeschreven aan Peretz optreden tijdens de Libanon-oorlog.

Rapport

Het maandag te verschijnen rapport is opgesteld door een onafhankelijke commissie, die door de regering zelf aan het werk is gesteld. Olmert krijgt het 320 pagina's dikke rapport maandagmiddag.

Het gaat overigens om een eerste tussentijds rapport, waarin vooral wordt gekeken naar de besluitvorming die vooraf ging aan de oorlog en de eerste paar dagen van de strijd.