PESHAWAR - Door een zelfmoordaanslag tijdens een openbare bijeenkomst met de Pakistaanse minister van Binnenlandse Zaken Aftab Ahmed Khan Sherpao zijn zaterdag bijna dertig mensen omgekomen, aldus Pakistaanse media zaterdagavond.

Zeker vijftig mensen raakten gewond, onder wie de minister en zijn zoon. Volgens getuigen had de bewindsman net zijn toespraak beëindigd toen de dader naar het podium rende waarna een zware explosie volgde. Volgens de politiechef is de dader vermoedelijk een Afghaan.

Het incident had plaats in Charsada, een stad in de North West Frontier Province aan de grens met Afghanistan. In deze grensprovincie wonen veel Afghaanse vluchtelingen.

Reactie

De Pakistaanse president Pervez Musharraf zei in een reactie dat de aanslag een poging was van terroristen om de veiligheidssituatie in Pakistan te ondermijnen. Hij repte van "schandelijke daden van monsterlijke elementen".

Pakistan is er de afgelopen maanden herhaaldelijk van beschuldigd niets te doen tegen Taliban-strijders die vanaf Pakistaans grondgebied operaties uitvoeren in buurland Afghanistan.

Musharraf heeft dat steeds ontkend. Hij sprak ook deze week nog tegen dat de geheime dienst van Pakistan de Taliban actief steunt.