AMSTERDAM - Schoolboeken moeten vanaf komend schooljaar gratis zijn, in elk geval voor de onderbouw. Dat wil de ChristenUnie, zei fractievoorzitter Arie Slob zaterdag op het congres van zijn partij in Lunteren.

Volgens Slob heeft minister van Onderwijs Ronald Plasterk (PvdA) dit streven van het kabinet te snel opgegeven. In het regeerakkoord is door de regeringspartijen afgesproken dat geprobeerd wordt de maatregel komend schooljaar in te voeren.

Niet haalbaar

De minister maakte donderdag bekend dat het niet haalbaar is om gratis schoolboeken al na de zomer in te voeren. Vrijdag stelde de PvdA voor om voor komend schooljaar dan alleen de boeken voor de onderbouw gratis te maken. De Consumentenbond eist een eenmalige compensatie voor ouders die dit jaar alsnog voor de schoolboeken moeten betalen.

De bedoeling is dat scholen in het voortgezet onderwijs de schoolboeken zelf aanschaffen en betalen van een budget dat zij van het ministerie krijgen. Nu schrijven scholen ouders voor welke boeken zij moeten kopen, waarbij vooral op kwaliteit wordt gelet en minder op de kosten, stelt het ministerie.

De verwachting is dat de schoolkosten voor ouders met ruim driehonderd euro per jaar zullen dalen. De overheid denkt 210 miljoen euro nodig te hebben voor de maatregel.