DEN HAAG - De subsidieaanvraag van de stichting Women on Waves voor hun kliniek op de abortusboot is afgewezen. Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn er in Nederland genoeg klinieken en zijn ze voldoende verspreid over het land. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie zaterdag.

"Women on Waves gaat tegen de beslissing in beroep", zei woordvoerster Rebecca Gomperts op Radio 1 zaterdag. Volgens Gomperts wordt er overigens genoeg geld gedoneerd om het gebrek aan subsidie te compenseren.

Verstandig

Minister Andre Rouvoet (Jeugd en Gezin) vindt het een verstandig en terecht besluit van staatssecretaris Jet Bussemaker. Hij zei zich niet met haar besluit te hebben bemoeid.

Wel heeft hij haar laten weten hoe hij erover dacht toen de aanvraag voor subsidie binnenkwam. Rouvoet huist ook op het ministerie van VWS. "Maar het is haar eigen besluit."

Slob

Ook fractieleider Arie Slob van de ChristenUnie is blij dat Women on Waves geen subsidie krijgt. Zijn partij zal bij de herziening van de Wet Afbreking Zwangerschap proberen vast te leggen dat die wet "niet op imperialistische wijze naar verre kusten wordt geëxporteerd", aldus Slob op het partijcongres in Lunteren.

Hij hoopt wel meer steun te krijgen van het CDA als dit punt weer in de Tweede Kamer komt. Naar zijn mening gebeurde dat afgelopen week te karig.