AMSTERDAM - Het Slingelandziekenhuis in Doetinchem maakt zich zorgen om een aantal oud-patiënten van plastisch chirurg Edwin van Onselen. Dat schrijft het Algemeen Dagblad zaterdag.

De chirurg verloor vorige week maandag een patiënt na complicaties bij een liposuctiebehandeling. Van Onselen is in 2005 door het ziekenhuis ontslagen omdat hij zich vaak niet aan de regels zou houden.

Twijfels

Meerdere patiënten hebben volgens het ziekenhuis serieuze twijfels over de manier waarop ze destijds zijn behandeld. "Of dat medische consequenties heeft gehad, is nog niet duidelijk", zegt een woordvoerder van het ziekenhuis in de krant.

De betrokken ex-patiënten worden door het ziekenhuis uitgenodigd voor een gesprek. Naar aanleiding daarvan wordt bepaald of verdere acties nodig zijn.

Vriendin

De Telegraaf meldt dat de chirurg tijdens een operatie in het Doetinchemse ziekenhuis zijn vriendin heeft laten meesnijden. De vriendin was bij de schoonheidsoperatie aanwezig als ok-assistente en dus absoluut niet bevoegd om te snijden, zegt een woordvoerster in de krant.

Onderzoek

Deze week meldde het actualiteitenprogramma EenVandaag dat de chirurg in 2004 ook al eens een patiënt had verloren. Hij was in die periode werkzaam in het Slingelandziekenhuis.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is onlangs een onderzoek begonnen naar de omstandigheden waaronder dat zou zijn gebeurd. Ook het overlijden van de 21-jarige vrouw tijdens de liposuctiebehandeling wordt onderzocht.

Handelswijze

De betrokken chirurg was niet in loondienst van het Gelderse ziekenhuis. Het is voor chirurgen gebruikelijk dat zij een privaatrechtelijke overeenkomst met een ziekenhuis sluiten.

In dit geval werd die overeenkomst verbroken, nadat medechirurgen zich hadden beklaagd over de werkwijze van de man. Zo zou hij onder meer een ok-assistente chirurgische handelingen hebben laten verrichten waartoe zij niet was bevoegd.