TALLINN - De Estse hoofdstad Tallinn is voor de tweede opeenvolgende nacht het toneel van rellen geweest. Bij de onlusten in de nacht van vrijdag op zaterdag raakten zeventig mensen gewond, onder wie negen agenten. De politie van de Baltische staat arresteerde zeshonderd relschoppers. Dat heeft de politie zaterdag laten weten.

Bekijk video

Groepen jongeren vielen politievoertuigen aan en gooiden met stenen en flessen naar agenten. Verder gooiden de relschoppers de ruiten van een theater in en plunderden ze winkels. De politie gebruikte traangas en waterkanonnen om de jongeren uiteen te drijven. Ook in de stad Johvi in het oosten van het land was het onrustig. Ongeveer tweehonderd jongeren trokken een spoor van vernieling door de stad.

Russische achtergrond

Volgens getuigen zijn de meeste relschoppers Esten met een Russische achtergrond. De spanningen tussen Esten en Russen in de Baltische staat zijn opgelopen door het verplaatsen van een oorlogsmonument uit de Sovjettijd in Tallinn. De autoriteiten in Tallinn hebben het gewraakte monument, een enorme bronzen soldaat van het Rode Leger, in de nacht van donderdag op vrijdag gedemonteerd en opgeborgen.

Naast Esten met een Russische achtergrond is ook Rusland woedend over de verplaatsing van het monument. Het ministerie van Buitenlandse Zaken bekritiseerde de Estse politie zaterdag wegens het gebruik van "buitensporig geweld". Volgens het ministerie is bij de rellen ook een Russische staatsburger omgekomen.

Eerder besloot de Russische Senaat president Vladimir Poetin te adviseren de diplomatieke betrekkingen met Estland te verbreken. Het moet uit zijn met het belachelijk maken van de doden, van het monument voor de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog, zei Senaatsvoorzitter Sergej Mironov.

Rand

De bedoeling is dat het omstreden beeld van het centrum van Talinn wordt overgebracht naar een begraafplaats voor oorlogsslachtoffers aan de rand van de stad en daar weer wordt opgebouwd. Het gemeentebestuur vindt dat het daar beter op zijn plaats is.

Protesten tegen het verplaatsten van het beeld waren in de nacht van donderdag op vrijdag ook al op rellen uitgelopen. Bij de onlusten viel toen een dode en raakten tientallen mensen gewond.