AMSTERDAM - De Telegraaf heeft op basis van valse informatie geschreven dat de Nationale Recherche de regels heeft overtreden in het onderzoek tegen de van drugshandel verdachte Charles Z. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdagavond.

Volgens de krant hebben rechercheurs bewijs vernietigd van ongeoorloofde afluisteroperaties. Ook zou zonder toestemming van justitie zijn ingebroken in de villa van Z. in het Gelderse Zwartebroek.

Diskrediet

De Nationale Recherche heeft naar aanleiding van het bericht in de krant een onderzoek ingesteld. De eerste voorlopige conclusie van dit interne onderzoek is dat het artikel is gebaseerd op een vals proces-verbaal. Volgens het OM zijn het valse document en de berichtgeving daarover een poging de Nationale Recherche in 'diskrediet te brengen en de strafzaak valselijk te beïnvloeden'.

Pensioen

Het onderzoek van de Nationale Recherche heeft volgens het OM uitgewezen dat de opstellers van het proces-verbaal in de in het artikel beschreven periode niet in dienst van de opsporingsdienst waren.

De vermeende onregelmatige praktijken zouden zich in juli vorig jaar hebben voorgedaan. De rechercheurs die het proces-verbaal hebben opgesteld, waren volgens het OM in die periode al 'geruime tijd' met vervroegd pensioen.

Hasj

Z. werd in 1995 veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf, ondermeer voor het leiden van een criminele organisatie die zich bezighield met hasjhandel. In 2005 werd hij weer veroordeeld voor handel in drugs. Op dit moment lopen verschillende zaken tegen hem, onder meer wegens deelname aan een criminele organisatie, in- en uitvoer van drugs en witwaspraktijken.

In 2005 werd hij ook veroordeeld tot het afstaan van de 22,5 miljoen euro die hij met drugshandel zou hebben verdiend. Dat vonnis is dinsdag definitief geworden. Justitie heeft in juli 2001 het wagenpark van Z. geveild om het gevorderde geld te kunnen innen. De vier miljoen euro die de veiling heeft opgebracht, vloeien met de waarde van andere in beslag genomen goederen naar de staatskas.