NEW YORK - De Duitse regering is niet tegen militair ingrijpen in Irak. Berlijn sluit alleen een eigen deelname aan een eventuele oorlog uit.

Dat verklaarde de Duitse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Gunter Pleuger, dinsdagavond op een persconferentie in New York. "We hebben niet gezegd, we hebben nooit gezegd dat een militaire interventie zou moeten worden uitgesloten", aldus de topdiplomaat.

Volgens hem beschikt de Bondsrepubliek nauwelijks nog over manschappen voor een dergelijke inzet, aangezien elders al veel Duitse militairen in internationale vredesmachten actief zijn. Pleuger stelde dat de Amerikaanse media het standpunt van Berlijn verkeerd hebben weergegeven. "De Duitse positie is dat wij niet aan een gewapende actie meedoen. Dat is alles wat kanselier Schröder heeft gezegd."

Voorzitter

Duitsland is deze maand voorzitter van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. De raad kan besluiten tot militair optreden tegen Irak als blijkt dat het regime in Bagdad over massavernietigingswapens beschikt.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, kondigde vorige week aan dat hij bewijzen heeft dat Irak niet ontwapent. Hij wil het materiaal woensdag aan de raad voorleggen.

Geen banden tussen Irak en al-Qaeda

Volgens de Britse geheime dienst bestaan er geen banden meer tussen de Iraakse regering en het terreurnetwerk al-Qaeda. Dat meldt de BBC woensdagochtend. De Britse omroep baseert zich op een geheim rapport van de inlichtingendienst.

In het verslag, dat drie weken geleden werd opgesteld, staat dat er in verleden wèl contact tussen het regime van Saddam Hussein en al-Qaeda was. De ontluikende samenwerking zou echter zijn stukgelopen op wantrouwen en 'onverenigbare ideologieën.'