DEN HAAG - Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) reageert 'volstrekt verrast' op berichten dat PVV-leider Geert Wilders (PVV) zich geïntimideerd voelt door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) Tjibbe Joustra. Dat zei de bewindsman vrijdag na afloop van de ministerraad.

Donderdag werd duidelijk dat Wilders twee weken geleden door Joustra op het matje is geroepen vanwege woedende reacties op zijn uitspraken over de koran en de profeet Mohammed.

Informatief

"Ik laat er geen twijfel over bestaan dat Wilders zich gewoon moet kunnen uitdrukken", zei Hirsch Ballin. Volgens hem was de ontmoeting met Joustra informatief van aard en duurde het gesprek korter dan drie uur, zoals Wilders beweerde.

De PVV-voorman zei in februari dat moslims die in Nederland willen blijven de helft van de koran moeten verscheuren. Joustra heeft Wilders honderden krantenartikelen en tv-beelden getoond met woeste reacties op zijn opmerkingen en zou hebben gezegd dat Nederland maar net ontsnapt is aan een rel zoals die rond de Deense spotprenten.