DEN HAAG - Het kabinet heeft de pardonregeling voor uitgeprocedeerde asielzoekers op hoofdlijnen gereed. Dat zei staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) vrijdag na afloop van de ministerraad. Details over het generaal pardon gaf ze nog niet.

"Ik heb een mandaat gekregen om het gesprek met de gemeenten aan te gaan. Dat ga ik nu doen", aldus de staatssecretaris. Zij moet met de gemeenten afspraken maken over bijvoorbeeld de huisvesting van asielzoekers die dankzij de pardonregeling alsnog een verblijfsvergunning krijgen.

Ook hun integratie moet worden geregeld, evenals de stopzetting van noodopvang voor vreemdelingen die sommige gemeenten nu nog bieden.

Vreemdelingenwet

De staatssecretaris zal de onderhandelingen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) nog vrijdagavond voortzetten. Zij hoopt tijdens dat overleg definitieve afspraken te kunnen maken.

De coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie hebben in het regeerakkoord vastgelegd dat er een pardonregeling komt voor asielzoekers die onder de oude Vreemdelingenwet (voor april 2001) een verblijfsvergunning hebben aangevraagd. Oorspronkelijk ging het om een groep van naar schatting 26.000 vreemdelingen. Het is onduidelijk hoe groot de groep momenteel is.

Kosten

Premier Jan Peter Balkenende wilde na afloop van de ministerraad niet toelichten hoeveel asielzoekers in aanmerking komen voor de regeling. Ook over de kosten van het pardon deed hij geen concrete mededelingen. Wel sprak de minister-president verhalen tegen dat de kosten kunnen oplopen tot een half miljard euro.

Het vrijdag in de ministerraad bereikte hoofdlijnenakkoord moet binnen enkele weken leiden tot een concreet uitgewerkte pardonregeling. De komende weken worden gebruikt om de juridische details te regelen.

Identiteit

Duidelijk is al wel dat asielzoekers die één keer gelogen hebben over hun identiteit desondanks in aanmerking kunnen blijven komen voor het pardon. Wie dat heeft gedaan, moet binnen twee maanden alsnog z'n ware identiteit bekendmaken. In dat geval wordt dan goed bekeken wat zich heeft afgespeeld, aldus Balkenende. Mensen die structureel identiteitsfraude pleegden, hebben hun kansen volgens hem verspeeld.

Bedonderd

VVD-Kamerlid Henk Kamp reageerde geprikkeld op de coulance die het kabinet toont voor asielzoekers die hebben gelogen: "Zij hebben bewust de boel bedonderd. Ik vind het ronduit schandalig als zij een verblijfsvergunning voor Nederland zouden krijgen. De hele generaal pardonregeling deugt van geen kant."