WILLEMSTAD - De bodyscanner op luchthaven Hato op Curaçao wordt heel spoedig, naar alle waarschijnlijkheid nog deze week in gebruik genomen. Dat bevestigde de Antilliaanse minister-president Etienne Ys dinsdagavond.

De ministers Norberto Ribeiro (Justitie) en Joan Theodora-Brewster (Volksgezondheid) zijn het eens geworden de bodyscanner voor een periode van twee maanden op proef in te zetten. In de tussentijd wordt gezocht naar een alternatief, aldus Ys.

Vorige maand lagen Ribeiro en Theodora-Brewster nog met elkaar overhoop over het röntgenapparaat dat bolletjesslikkers moet betrappen als zij het vliegtuig naar Amsterdam willen nemen.

Theodora-Brewster wilde dat de scanner niet in gebruik werd genomen totdat er meer duidelijkheid was over de gezondheidsrisico's. Na een positief advies van een stralingsdeskundige van het Rotterdamse bedrijf Radprotec wilde de minister ook nog advies van de gezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties, de WHO. Het WHO-advies komt erop neer dat het gebruik voor niet-medische doeleinden van medische apparatuur waarbij straling vrijkomt, wordt afgekeurd.

'Complexe materie'

De organisatie doet de aanbeveling om voor de controle op de luchthaven een alternatieve methode te zoeken. "De overheid moet zelf de uiteindelijke beslissing nemen", aldus de WHO. In een coalitieberaad dinsdagmiddag werden de partijen het eens, zegt Ys. "Het is een complexe materie en wereldwijd is er ook geen consensus over de risico's."

Gezien het advies van de WHO wordt ondertussen wel gezocht naar alternatieven. Welke alternatieven dat zouden kunnen zijn, kan de minister-president niet zeggen. Op welke dag de bodyscanner precies in gebruik genomen wordt is een zaak van de gezaghebber van Curaçao, Lisa Richards-Dindial. Zij is belast met de feitelijke uitvoering van de controles op Hato, zegt Ys. De gezaghebber was niet bereikbaar voor commentaar.