WASHINGTON - Een belangrijke commandant van het terreurnetwerk al-Qaeda die onder meer betrokken is geweest bij pogingen om de Pakistaanse president Pervez Musharraf te doden, is opgepakt en zit in Amerikaanse gevangenschap. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie, het Pentagon, vrijdag laten weten.

Abd al-Hadi al-Iraqi zou zijn opgepakt toen hij op weg was naar Irak, mogelijk om daar aanslagen voor te bereiden. Wanneer hij is gearresteerd wilde het Pentagon niet zeggen. De Irakees is vorige week overgebracht naar het gevangenkamp Guantanamo Bay op Cuba.

Volgens een woordvoerder van het Pentagon was al-Iraqi een van de belangrijkste al-Qaeda-leden.

Bin Laden

Al-Iraqi zou in 1961 in de Iraakse stad Mosul zijn geboren. Hij diende in het Iraakse leger alvorens naar Afghanistan af te reizen voor de jihad (heilige strijd). Hij zou een van vertrouweling van terroristenleider Osama bin Laden zijn geweest.

Taliban

De afgelopen jaren zou hij in het grensgebied tussen Pakistan en Afghanistan leiding hebben gegeven aan operaties tegen Amerikaanse en andere buitenlandse troepen en daarbij nauw samen hebben gewerkt met de verdreven Taliban.

Ook zou hij verscheidene moordaanslagen hebben beraamd, onder meer op de door moslimfundamentalisten gehate Musharraf. De Pakistaanse president steunt de Amerikaanse strijd tegen het terrorisme.