AMSTERDAM - De verblijfsvergunning van een Eindhovense imam is terecht ingetrokken. De Raad van State oordeelde vrijdag dat de man terecht ongewenst was verklaard door toenmalig minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie Rita Verdonk (VVD).

Daarmee werd een eerder oordeel van de rechtbank in Den Haag teruggedraaid. Verdonk besloot de verblijfsvergunning van de imam in te trekken, omdat hij een gevaar zou vormen voor de nationale veiligheid.

In zijn preken zou hij radicaal gedachtegoed verkondigen, waardoor hij zou bijdragen aan de radicalisering van moslims in Nederland.

Salafisme

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) lichtte de minister destijds in over de Al Fourkaanmoskee. Volgens de AIVD werd in dat gebedshuis actief de islamitische stroming 'salafisme' uitgedragen.

Het salafisme staat bekend om de uiterst orthodoxe interpretatie van de islam, die gemakkelijk kan leiden tot intolerantie en een anti-Westerse houding. Ook stelde de AIVD vast dat in de moskee werd toegestaan dat moslims voor de jihad werden gerekruteerd.