ALKMAAR - Naar schatting zeshonderd scholieren van het Jan Arentsz College in Alkmaar hebben vrijdagmiddag de 16-jarige Gerd Nan van Wijk herdacht. Dit gebeurde op de plek bij de school waar de havo-scholier uit Heerhugowaard maandag om het leven werd gebracht.

Bekijk video

Volgens directielid Cees van Bergeijk van het Jan Arentsz College was sprake van een indrukwekkende, ingetogen bijeenkomst.

Tijdens de besloten herdenkingsplechtigheid spraken directeur Leen Spaans, burgemeester Piet Bruinooge van Alkmaar en namen docenten en leerlingen het woord. Ook werd de favoriete muziek van de omgekomen leerling gedraaid en werd het gedicht voorgedragen dat schrijver en Alkmaarse stadsdichter Joost Zwagerman deze week schreef.

Steen

Op de plek waar Gerd Nan van Wijk maandag op gewelddadige wijze om het leven kwam, werd vrijdagmiddag een steen tegen zinloos geweld geplaatst. De stoeptegel met daarop de afbeelding van een lieveheersbeestje werd neergelegd als blijvend aandenken, aldus Van Bergeijk.

De leerlingen hebben de plechtigheid als prachtig ervaren, stelde hij na afloop. "Het was ontroerend en emotioneel. Ik moet zeggen dat de gedachte aan Gerd Nan heel levend werd. Hij heeft een plek in ieders hart gekregen."

De vlaggen op het Jan Arentsz College hangen halfstok tot na de crematie zaterdagmiddag om twee uur. Van Bergeijk zegt te hopen "dat heel veel meer mensen" dit voorbeeld zaterdag volgen. Ook op de eigen website doet de school de oproep de vlag halfstok te hangen.

Roddel

Gerd Nan van Wijk overleed maandag als gevolg van klappen die hij tegen zijn hoofd kreeg. De verdachte, een 17-jarige Alkmaarder, werd maandag kort na het incident aangehouden. Hij heeft een volledige bekentenis afgelegd.

Justitie legt hem doodslag ten laste. Op basis van de verklaringen die de verdachte en anderen hebben afgelegd, concludeerde justitie donderdag dat de 16-jarige Heerhugowaarder uiteindelijk om een roddel is doodgeslagen.