DEN HAAG - De Hollandse Brug in de A6 over het Gooimeer wordt uit voorzorg voor onbepaalde tijd voor alle vrachtverkeer afgesloten. De maatregel geldt vanaf vrijdagavond 21.00 uur.

Reden voor de afsluiting is dat de duizenden vrachtwagens die dagelijks over de brug rijden, gaten in het wegdek kunnen veroorzaken. Dat heeft Rijkswaterstaat vrijdag gemeld.

Eisen

De problemen kwamen aan het licht na metingen van TNO. Daaruit bleek dat de brug door de toenemende verkeersbelasting niet aan de huidge eisen voldoet. Rijkswaterstaat gaat de brug nu versterken.

Vrachtverkeer op de A6 tussen Almere en Amsterdam wordt omgeleid via de A1 en A27. Bussen mogen wel gebruik maken van de Hollandse Brug.

Bezorgd

De ANWB liet weten achter de maatregel te staan zolang de veiligheid in het geding is. De bond is wel benieuwd naar wat er exact aan de hand is met de brug. Ook zegt de ANWB bezorgd te zijn over de omleidingsroute. Op de A27 bij Eemnes staan vanaf 1 mei in beide richtingen maandenlange werkzaamheden gepland.

Oplossing

Die werkzaamheden zijn nu in ieder geval uitgesteld tot 21 mei, aldus een woordvoerster van Rijkswaterstaat. In de tussentijd wordt gezocht naar een oplossing. Volgens de woordvoerster gaan de werkzaamheden aan de Hollandse Brug zeker een aantal maanden duren.

Hoe ze de brug gaan versterken, is nog niet bekend.

Onaanvaardbaar

Het Flevolandse bedrijfsleven noemt de afsluiting "onbegrijpelijk en onaanvaardbaar". Volgens de voorzitter van de Flevolandse Kamer van Koophandel ontstaat er zeker een verkeersinfarct.

"De A27 en de wegen ten zuiden daarvan zijn nu al zo druk. De omleiding kan nooit als oplossing worden gezien." Hoe groot de schade voor het bedrijfsleven zal zijn, kan Nijhof nog niet zeggen. "Gezien de hoeveelheid vrachtverkeer op de A6, wordt die enorm."

Kwetsbaar

Ook het provinciebestuur van Flevoland is geschrokken van de afsluiting. "Het toont aan hoe kwetsbaar de bereikbaarheid van Flevoland is.

Minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat was hier afgelopen maandag nog en erkent dat er wat moet gebeuren. We hebben hem vandaag in een brief gevraagd om echt snel werk te maken van een tweede Hollandse Brug en een betere verbinding van de A6/A9.

Een betere infrastructuur is dringender nodig dan ooit", liet de provincie in een reactie weten.