LONDEN - De Iraakse president Saddam Hussein ontkent dat zijn land banden heeft met het terroristennetwerk al-Qaeda van Osama bin Laden. Dat zei de president in een vraaggesprek met de Britse ex-Labour-parlementariër Tony Benn afgelopen zondag. Het interview werd dinsdagavond uitgezonden in onder meer Groot-Brittannië en Nederland (Zembla).

"Als we een band hadden met al-Qaeda en we zouden erin geloven, dan zouden we ons er ook niet voor schamen dat toe te geven,''aldus Saddam Hussein. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell zal woensdag voor de VN-Veiligheidsraad naar eigen zeggen met bewijzen komen dat Irak banden met al-Qaeda heeft. Hij wil er ook aantonen dat Bagdad nog altijd massavernietigingswapens bezit.

Obstakels

Saddam Hussein herhaalde in het vraagesprek evenwel dat zijn land dergelijke wapens helemaal niet heeft. Hij bleef ook volhouden dat de VS en Groot-Brittannië alleen maar uit zijn op oorlog en op de controle over de olie in het Midden-Oosten. Het Iraakse staatshoofd onderstreepte ook dat zijn natie ten volle meewerkt met de VN-inspecteurs. Irak zou ook geen "obstakels opwerpen die kunnen verhinderen dat de inspecteurs de waarheid niet kunnen achterhalen''.

Anti-oorlog

Benn zei afgelopen zondag tegen de BBC dat Saddam Hussein "optimistisch'' is over de kansen een oorlog te voorkomen. De Brit, fervent anti-oorlogsactivist, heeft de Britse premier Blair eerder al bijgepraat over zijn onderhoud met de Iraakse leider. Benn heeft ook gezegd dat hij niet is uitgenodigd door Bagdad en dat hij alle kosten zelf heeft gedragen. Hij sprak Saddam Hussein eerder in 1991.