MOSKOU - Het raketschild dat de Verenigde Staten willen neerzetten in Polen en Tsjechië verhoogt de kans op wederzijdse vernietiging. Dat heeft de Russische president Poetin vrijdag gezegd na een ontmoeting met de Tsjechische president Vaclav Klaus in Moskou.

Volgens Poetin zou het Amerikaanse raketafweersysteem een groot deel van het Russische arsenaal in het Europese deel van het land dekken. Hij beloofde tegenmaatregelen te nemen, maar zei ook de "relatie met Europa, inclusief Tsjechië, te zullen blijven ontwikkelen".

Schurkenstaten

De VS zeggen dat ze het raketschild willen gebruiken voor de eventuele onderschepping van raketten uit 'schurkenstaten' als Iran en Noord-Korea.

Washington benadrukt dat het systeem niet gericht is tegen Rusland. Maar volgens Moskou zal het Amerikaanse raketschild het Europese deel van Rusland binnen bereik hebben en vormt het daarmee wel degelijk een bedreiging.

Koude Oorlog

Poetin vergeleek het geplande raketschild in Oost-Europa met de plaatsing van Amerikaanse kernraketten van het type Pershing-2 in West-Europa in het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw, ten tijde van de Koude Oorlog. De potentiële dreiging is vergelijkbaar, aldus Poetin.

De NAVO besloot destijds tot plaatsing van Pershing-2's en kruisraketten in een aantal Europese lidstaten, vooral in het toenmalige West-Duitsland, als reactie op de op West-Europa gerichte SS-20-raketten van de Sovjet-Unie. In 1987 sloten de VS en de Sovjet-Unie een akkoord over vernietiging van de raketten aan beide zijden.

Verhagen

Minister Maxime Verhagen vindt dat Rusland vaker alternatieven zou moeten voorstellen in plaats van dingen afwijzen met geharnaste toespraken.

"Als het alleen bij 'nee' blijft, weten we niet goed waar we op moeten antwoorden", zei de minister in de marge van een NAVO-vergadering in Oslo.