NEW YORK - De Nederlandse architect Ben van Berkel zal niet meewerken aan de herbouw van Ground Zero in New York. Voor herbouw op de plaats waar met de ineenstorting van de Twin Towers in 2001 ongeveer 2800 mensen omkwamen, tekende hij voor een van de negen ontwerpen. De twee winnaars zijn de Berlijnse architect Daniel Libeskind en het in New York gevestigde consortium van ontwerpers THINK.

Beide winnende ontwerpen zijn groter, zeker wat hoogte betreft, dan het grootste gebouw van de wereld, de 452 meter hoge Petronas Towers in Kuala Lumpur. In totaal moet er 6,5 hectare worden bebouwd. De twee winnaars die maandag zijn gekozen, maar dinsdagavond naar buiten worden gebracht, worden nu gevraagd hun ontwerpen op onderdelen te herzien. Eind van de maand wordt definitief besloten welke ontwerpers de toren uiteindelijk mogen gaan neerzetten.

"Het resultaat is teleurstellend maar niet onverwacht'', zegt Van Berkel in een reactie op het besluit dat zijn club van architecten en ontwerpers niet heeft gewonnen. "Ons plan kreeg niet de benodigde support om verder te gaan. Het was een spannend proces en we hebben het als eervol ervaren dat we betrokken waren bij dit bijzondere project. We feliciteren de voorlopige winnaars en zijn benieuwd naar de verdere ontwikkelingen.''

Plateau

Van Berkel vormden samen met een aantal buitenlandse collega's United Architects om gezamenlijk aan de slag te kunnen met het ontwerp voor Ground Zero. Wat de beoordelers zwak vonden aan het plan van Unites Architects moeten Van Berkel en de zijnen nog te horen krijgen. "Wat we al wel weten is dat een extern review panel bij ons de Memorial niet goed uit de verf vond komen en dat men vooral grote vraagtekens zette bij de City in the Sky, het plateau dat onze vijf torens horizontaal met elkaar verbindt op grote hoogte.''

Hoog

Het ontwerp van het gebouw van Libeskind symboliseert de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten, alleen al door de hoogte van 1776-foot (het jaar van de onafhankelijkheid); ruim 540 meter. Het heet Gardens of the World. Het plan van THINK gaat opnieuw uit van twee torens met deels culturele centra. Het gebouw volgens dit ontwerp is 640 meter hoog.