AMSTERDAM - Het Museumplein in Amsterdam gaat er in de toekomst mogelijk anders uitzien. De gemeente Amsterdam, het stadsdeel Oud-Zuid en aan het plein liggende culturele instellingen als het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum en het Concertgebouw praten met elkaar over een nieuwe vormgeving.

Een woordvoerder van Oud-Zuid bevestigde vrijdag een bericht hierover in de Volkskrant.

Hij benadrukte dat de partijen tot nu toe alleen bij elkaar zijn gekomen voor een brainstormsessie. Voor de zomer willen ze met een meer uitgewerkt voorstel komen.

Verbouwing

Een eventuele opknapbeurt of herinrichting hangt samen met de verbouwing van zowel het Rijksmuseum als van het Stedelijk Museum.

Het Rijks opent in 2010 de deuren, het Stedelijk in 2009. "Het plein moet passen bij de uitstraling van de musea", aldus de zegsman.

Grasmat

In de jaren negentig werd het plein op basis van een ontwerp van de Deense landschapsarchitect Sven-Ingvar Andersson al volledig op de schop genomen. Zo verdween de 'snelweg' die over het plein liep, om plaats te maken voor een grasmat.

Het heringerichte plein kreeg veel kritiek. Zo blijkt de grasmat niet bestand te zijn tegen de vele grote evenementen die jaarlijks op het Museumplein plaatsvinden. Ook was er veel kritiek op het zogenoemde 'ezelsoor', een omhoogstekende punt ter hoogte van het Stedelijk Museum, waaronder een supermarkt gevestigd is.