VOORBURG - Het aantal slachtoffers van veel voorkomende criminaliteit is gedaald. Twee jaar geleden gaf 29 procent van de Nederlanders van 15 jaar en ouder aan hiervan slachtoffer te zijn geweest. Dat percentage komt nu uit op 26.

Nederlanders zijn vooral minder het slachtoffer geworden van diefstal, en vooral van fietsdiefstallen.

Dat blijkt uit de vrijdag gepubliceerde Veiligheidsmonitor Rijk van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie.

Onveilig

Begin 2007 voelde 22 procent van de Nederlanders zich wel eens onveilig. Ook dat percentage daalde ten opzichte van 2005. Toen gaf 27 procent van de Nederlanders aan zich wel eens onveilig te voelen.

Stedelingen zijn vaker slachtoffer van criminaliteit dan mensen die buiten de stad wonen. In sterk verstedelijkte politieregio's, zoals Utrecht, Amsterdam-Amstelland en Haaglanden, ligt het percentage slachtoffers boven het landelijk gemiddelde van 26 procent. Ook Gelderland-Zuid heeft een hoger percentage slachtoffers dan gemiddeld (31,3). Zeeland heeft het laagste slachtofferpercentage (19).

Drenthe

Ook de onveiligheidsgevoelens zijn in landelijke gebieden het laagst. In de politieregio Drenthe voelt 13 procent van de inwoners zich wel eens onveilig. Dat is het laagste percentage van alle politieregio's.

Het hoogste percentage komt voor in Rotterdam-Rijnmond. Daar voelt bijna 29 procent van de inwoners zich wel eens onveilig.