BLARICUM - Televisiemaker Paul de Leeuw heeft vrijdagochtend uit handen burgemeester W. Ton van Blaricum een lintje ontvangen. Ook andere prominente Nederlanders krijgen een onderscheiding.

Bekijk video

De Leeuw is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw vanwege zijn artistieke niveau, zijn grote uitstraling en de grote betekenis van zijn prestaties voor de ontwikkeling van het televisieamusement en de theaterwereld.

Vereerd

De Leeuw: "Ik ben vereerd. Ik dacht dat ik er nog te jong voor was met mijn 45 jaar. Ik ben nog maar op de helft van mijn leven, dus er kan alleen nog maar meer bij komen."

Burgemeester Ton prees De Leeuw voor zijn trouw, integriteit en alertheid. "De Leeuw heeft de wetten en regels van de televisie opgerekt. Hij gooide menigmaal het roer om en teert niet op zijn succes. De Leeuw heeft een open en nieuwsgierige houding en veel humor.".

Ter gelegenheid krijgen vrijdag 3575 mensen een lintje. Dertien van hen zijn onderscheiden als Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, die is bedoeld voor mensen die op zeer uitzonderlijke wijze verdiensten hebben geleverd aan de Nederlandse samenleving.

Paul Verhoeven

Cineast Paul Verhoeven wordt net als De Leeuw Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Andere prominente Nederlanders die vrijdag zijn verrast met een lintje zijn cabaretier Bert Visscher, zangeres Mathilde Santing, concertpianist Wibi Soerjadi en Jack Poels, de zanger van Rowwen Hèze.

Zij zijn gedecoreerd in de Orde van Oranje-Nassau, de onderscheiding voor mensen die op bijzondere wijze inhoud hebben gegeven aan hun activiteiten en daarvoor waardering verdienen vanuit de samenleving.

Zwartboek

Paul Verhoeven maakte films als 'Turks fruit', 'Soldaat van Oranje', 'Basic instinct' en 'Zwartboek'. Hij is de enige Nederlandse regisseur die echt is doorgebroken in de Verenigde Staten.

Paul de Leeuw werd het afgelopen jaar uitgeroepen tot televisieman en omroepman van het jaar. Hij presenteert het Vara-programma Mooi! Weer de Leeuw.

Lintjesregen