TOKIO - Twee Chinese vrouwen die claimen tijdens de Tweede Wereldoorlog te zijn gedwongen tot seks met Japanse militairen krijgen definitief geen schadevergoeding. Dat heeft het Japanse Hooggerechtshof vrijdag besloten.

Bekijk video

De magistraten hielden een uitspraak van een lagere rechtbank overeind, aldus het persbureau Kyodo. Die erkende twee jaar geleden dat de vrouwen, door Japan eufemistisch aangeduid als troostmeisjes, waren misbruikt. Het wees compensatie evenwel af. De kwestie zou al zijn geregeld in het vredesverdrag dat Japan en China in 1952 sloten.

Verdrag

Een van de vrouwen overleed in 1999, waarna haar familie de zaak voortzette. Die stelde dat het verdrag dat Japan met de Chinese regering sloot, niet meer bindend is. De toenmalige autoriteiten werden verdreven door communisten, vluchtten naar Taiwan, en werden vervangen door de Volksrepubliek China.

Ophef

De Japanse premier Shinzo Abe veroorzaakte in maart ophef toen hij ontkende dat de Japanse autoriteiten of het leger rechtstreeks betrokken waren bij het ontvoeren van de vrouwen. Het keizerlijke Japanse leger dwong naar schatting 200.000 Aziatische vrouwen tot seks met militairen.

Meeleven

Abe, op bezoek in de Verenigde Staten, benadrukte vrijdag dat hij uit de grond van zijn hart meeleefde met de vrouwen. "Het spijt me dat ze tot zulke pijnlijke situaties werden gedwongen."

Zijn eerdere uitlatingen zouden verkeerd zijn begrepen.

Excuses

De kwestie leeft opnieuw in de Verenigde Staten waar parlementariërs een resolutie voorbereiden. Daarin wordt Japan opgeroepen tot excuses aan en compensatie voor de slachtoffers.

Het Hooggerechtshof oordeelde eerder vrijdag dat Chinezen die dwangarbeid verrichtten in Japan geen recht hebben op schadevergoeding. Een rechtbank kende vijf Chinezen in 2004 nog 230.000 euro schadevergoeding toe.

Maar volgens het hof is in naoorlogse verdragen geregeld dat China afziet van een eis tot schadevergoeding.