LE TOUQUET - Frankrijk en Groot-Brittannië blijven van mening verschillen over het beleid tegenover Irak. Dat bleek dinsdag tijdens de topontmoeting van de Franse president Chirac en de Brits premier Blair in de Noord-Franse badplaats Le Touquet. Wel zijn ze het op enkele punten met elkaar eens, aldus Franse diplomatieke bronnen.

Chirac wil de VN-wapeninspecteurs in Irak meer tijd geven. Blair blijft voorstander van een tweede resolutie van VN-Veiligheidsraad die vaststelt dat de Iraakse president Saddam Hussein niet aan zijn verplichtingen voldoet, waardoor militair ingrijpen mogelijk wordt gemaakt.

Chirac en Blair zijn het eens over het uiteindelijke doel dat Irak moet worden ontwapend. Ook moeten de Verenigde Naties in het centrum van de besluitvorming blijven staan.

"Over Irak hebben we een verschillende benadering, maar eerst en vooral delen we twee fundamentele overtuigingen", zei Chirac op een persconferentie na de besprekingen. "De eerste is dat Irak moet worden ontwapend en de tweede is dat dit moet gebeuren via de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties".