DEN HAAG - De Tweede Kamer heeft op verzoek van staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken donderdag de stemming over de postwet uitgesteld tot na het mei-reces. CDA en PvdA hebben op de valreep gewijzigde voorstellen ingediend om de wet aan te passen, en die wil Heemskerk eerst nog bestuderen.

De VVD heeft grote moeite met voorstellen van CDA en PvdA om de postwet aan te passen.

Onrust

Volgens Boris van der Ham (D66) heerst er "onrust" in de coalitie over de wet, die ertoe zal leiden dat er volgend jaar veel meer concurrentie is op de postmarkt. Charlie Aptroot (VVD) wil dat Heemskerk (PvdA) zich duidelijk uitspreekt over een amendement van Ferd Crone (PvdA).

Crone wil in de postwet goede arbeidsvoorwaarden voor de postbezorgers garanderen, maar coalitiegenoot CDA is erop tegen om dit in de postwet te regelen.

Postzegel

CDA-Tweede Kamerlid Nicolien van Vroonhoven en Crone willen voorkomen dat in een vrije markt de postzegel op een gewone brief voor de consument te duur wordt en hebben een amendement ingediend om dat te beteugelen.

Deze twee Kamerleden hebben daarnaast samen met Cynthia Ortega-Martijn van de ChristenUnie een amendement ingediend om te voorkomen dat TNT Post haar marktmacht kan gebruiken om andere postvervoerbedrijven uit de markt te drukken.

Heemskerk zal nog reageren op deze amendementen.

Monopolie

Kamerlid Aptroot heeft tot dusver de postwet gesteund. Wat hem betreft kan het monopolie van TNT Post op het bezorgen van brieven tot vijftig gram niet snel genoeg worden opgeheven. Aptroot vreest echter dat er door de amendementen van CDA en PvdA weinig terecht komt van een vrije postmarkt.