PARIJS - Ségolène Royal heeft donderdag ingestemd met een televisiedebat met haar voormalige rivaal in de strijd om het presidentschap François Bayrou, die in de eerste verkiezingsronde uitgeschakeld werd.

Royal lijkt haar vizier daarmee gericht te hebben op de 6,8 miljoen kiezers die in de eerste ronde op Bayrou stemden. In een debat kan ze hun laten zien dat de politieke verschillen tussen haar, een socialiste, en de centrumkandidaat Bayrou best meevallen.

Ook Bayrou kan van de publieke belangstelling rondom het debat profiteren, omdat hij zijn vertrek van het hoogste politieke toneel er nog even mee kan uitstellen.

Canal Plus

Televisiezender Canal Plus weigert het geplande televisiedebat tussen de Franse presidentskandidaat Ségolène Royal en François Bayrou uit te zenden. Volgens de zender is het debat in strijd met de officiële regels, die stellen dat beide presidentskandidaten tijdens hun campagne recht hebben op evenveel zendtijd. Dat heeft een medewerker van de zender donderdag meegedeeld.

Nicolas Sarkozy, de andere overgebleven kandidaat in de strijd om het presidentschap, zou volgens Canal Plus aanspraak kunnen maken op dezelfde zendtijd en op een vergelijkbaar tijdstip. Omdat dit organisatorisch niet haalbaar is, heeft Canal Plus zich van het debat gedistantieerd. Of een andere zender zich er wel aan durft te wagen, is nog niet duidelijk.

Slotwedstrijd

Sarkozy, die in de peilingen voorop gaat en dus minder afhankelijk is van de steun van de achterban van Bayrou, noemde het debat schertsend "een nogal belachelijke tragikomedie". Sarkozy weigerde eerder in debat te gaan met Bayrou, omdat die zich niet geplaatst had voor de laatste ronde.

"We hebben nog nooit een finale van een wereldkampioenschap gehad waarbij de teams die derde en vierde werden eisten dat zij de slotwedstrijd mochten spelen", voorzag Sarkozy de zaak van commentaar.

Op 2 mei zal tevens een debat plaatsvinden tussen Royal en Sarkozy.