WASHINGTON - De Amerikaanse president Bush wil zo snel mogelijk zijn veto gebruiken om de wetgeving te blokkeren die het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden woensdag heeft aangenomen over de terugtrekking uit Irak.

Een woordvoerster van het Witte Huis zei donderdag dat de president "snel naar de volgende etappe wil". De Amerikaanse Senaat heeft donderdag ingestemd met een tijdschema voor de terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Irak.

Tijdschema

Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat stemden in met het wetsvoorstel dat onder meer voorziet in een tijdschema voor de Amerikaanse terugtocht uit Irak. Washington moet volgens het schema uiterlijk 1 oktober beginnen met het terughalen van de militairen.

Zes maanden later moet de terugtocht zijn voltooid. In het wetsvoorstel is wel het verzoek van Bush goedgekeurd om 126 miljard dollar extra vrij te maken voor de oorlogen in Irak en Afghanistan.

Maar Bush gaat zijn veto gebruiken omdat hij zich niet wil binden aan een tijdschema voor het vertrek uit Irak.

Arrestatie

De Amerikaanse troepen in Irak kwamen donderdag overigens negatief in het daglicht door de arrestatie van de commandant van de Amerikaanse gevangenis Camp Cropper in Bagdad. Luitenant-kolonel William Steele wordt mogelijk vervolgd wegens 'het helpen van de vijand'.

Relatie

Steele zou onder meer een mobiele telefoon hebben geleverd aan gevangenen, geheime documenten in bezit hebben en relaties hebben met een vertaalster en met de dochter van een gedetineerde. Een commissie moet bekijken of Steele voor de krijgsraad moet verschijnen.

Camp Cropper is een groot Amerikaans cellencomplex bij de luchthaven van Bagdad. Er zitten momenteel circa 3500 mensen vast, vooral Iraakse en buitenlandse opstandelingen.

Aanslagen

Door verscheidene aanslagen kwamen in Irak donderdag bijna dertig mensen om het leven. De meeste doden vielen in Bagdad, waar elf mensen werden gedood bij vier aanslagen.

In Khalis, ten noorden van de hoofdstad, kwamen negen Iraakse militairen om. Ook in het doorgaans rustige Koerdische gedeelte van Irak werden drie strijders gedood. De aanslag was gericht tegen het kantoor van de KDP van Massud Barzani, de president van het Koerdische bestuur in Noord-Irak.

Oliewet

De Iraakse regering vaardigde donderdag een bevelschrift uit die waarschijnlijk gericht was tegen de regering van de Koerdische regio. Bagdad liet weten dat ondernemingen die transacties over Iraakse olie sluiten, dat alleen kunnen doen met de centrale regering in Bagdad.

De Koerdische regio heeft eerder contracten gesloten met buitenlandse maatschappijen om de olieproductie ter hand te nemen. Dat kan volgens Bagdad echter pas als de Koerden en de centrale overheid het eens worden over een 'oliewet' voor het hele land.