ENSCHEDE - Een aantal scholen en supermarkten in Enschede hebben strenge afspraken gemaakt om te voorkomen dat de schooljeugd rookwaren en alcoholhoudende drank koopt.

Nettorama en het Bonhoeffer College gaan hierin het verst. De leerlingen mogen tussen 09.00 en .00 uur de winkel niet in. "Gebeurt dit toch dan bellen we de conciërge die de namen van de scholieren noteert. Vervolgens moeten de overtreders enkele uren nakomen", aldus woordvoerder E. Bergboer van Nettorama.

Supermarkt C1000 aan de Thomas de Keyserstraat heeft bij de kassa extra borden geplaatst waarop staat dat de verkoop van drank en rookwaren aan alle jongeren verboden is. "We willen een einde maken aan de ellenlange discussies die jongeren dagelijks met de caissières voeren over hun leeftijd", stelt supermarkthouder S. Janssen.

Ook andere supermarkten in Enschede hebben of overwegen soortgelijke maatregelen. Volgens de supermarkten en scholen werkt het strenge beleid perfect.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel CBL, de koepelorganisatie van supermarkten, is blij dat scholen supermarkten steunen. Volgens een woordvoerster stuiten veel winkels op onbegrip van jongeren en ouders. "Zij zien het belang niet in van de leeftijdsgrens", zegt een woordvoerster.

Het CBL wil dat jongeren van onder de 16 die alcohol of tabak willen kopen, strafbaar worden. Het bureau denkt aan een taakstraf van bureau Halt. Nu hangt alleen de supermarkt een boete van de Keuringsdienst van Waren boven het hoofd als de winkel aan jongens en meisjes van onder de 16 de omstreden producten verkoopt. Volgens de zegsvrouw moet het van beide kanten komen. Ze hoopt dat jongeren uiteindelijk vrijwillig aan de hand van bijvoorbeeld een bibliotheek- of trampas laten zien hoe oud ze zijn.